Tyvärr kan vi inte genomföra Sotarns dag 2021 p.g.a. pandemin.

Löpande info på: SOTARNSDAG.COM

Varför behöver ”Sotaren” ha en egen dag?
– Vi behöver dagen för att högtidshålla alla Sotare som kämpar i ur och skur och gör ett fantastiskt jobb för hela världens medborgare. Vår yrkesstolthet är unik över hela världen och vi har ett gammalt mytomspunnet yrke som vi ska värna om och bevara till framtiden.

 

Se SSR:s film från Sotarns dag 2018

Hedemora invaderades av sotare

https://youtu.be/NP9fRZMlY9s 

“Sotarens Dag” arrangerades i Hedemora 2018

Drygt 70 sotare från Tyskland, Schweiz, Norge, USA, England och Sverige hade samlats i Dalarnas äldsta stad för att fira hela dagen lång. På schemat stod bland annat hantverkstävlingar, sotarparad och gesällbältesutdelning. Och responsen var storslagen.

– Fantastisk! Detta nätverkande är så bra och glädjande. Man skapar kontakter för livet. Och alla är lika “sotarnördiga”, vilket är himla kul, säger arrangören Annette Stoltz.

Sotaryrket är som bekant fyllt av traditioner och seder. Och nu är alltså även sotardagen formellt sätt en tradition, då detta var tredje gången gillt.

– Det känns jättekul och lite pirrigt. Det är fler detaljer än man tror att arrangera sådan här tillställningar. Men vi är ett superteam och alla gläds åt att hålla på med detta, konstaterar Annette som till vardags är sotarmästare på Hedemorasotaren.

Under kvällens middag så genomfördes också en auktion till förmån för den nyinstiftade Emelie Sundbergs insamlingsstiftelse för kvinnliga skorstensfejare.

– Flera saker var bra under dagen, men bäst var att vi lyckades samla in 10 000 kr till Emelies fond.

Publicerad: 7:e maj 2018.
Text & Video: Mattias Löfroth